För ett par veckor fick min flickvän @JournalistLisah, reporter på TV4Nyheterna Stockholm, ett utlägg av sin redaktör @HelenaTrygg.
“Gör ett reportage om stockholmare som är strandsatta utomlands på grund av askmolnet över Europa.”
Var börjar en reporter i det läget? Med 825 följare och på 22 Twitter-listor ställde Lisah frågan på just Twitter.
Resultatet, det lät inte vänta på sig.
Det går förstås att invända att det är väldigt enkelt att få tips av det här slaget. I just det här fallet fanns ju hur många strandsatta stockholmare som helst utspridda över hela världen. Men poängen är ju - hur lång tid hade ett urval av 20 namn tagit utan Twitter?
Många hjälpte till. Även generösa branschkollegor, som Niklas Svensson i det här fallet, bidrog med tips ur sina nätverk. Efter en del ringande så letade sig två av dessa 20 tips in i själva sändningen 18.30 (inslag två i körschemat).
För oss i PR-branschen som de professionella uppgiftslämnare vi är så gäller det ju förstås att ha koll på journalisterna - också på Twitter! Men än viktigare; hur skapar vi förutsättningar för journalister utan stort nätverk på Twitter att nå ut?
Vi är ju flera PR-konsulter (ingen nämnd, ingen glömd) som diskuterat och inspirerats av NYC-konsulten Peter Shankmans tjänst HARO (Help a reporter out). Första gången våra vägar korsades var 2001/2001 på e-postlistan YoungPRPros, där han var en tongivande excentriker som ständigt uttryckte sin förbehållslösa kärlek för sin Segway, ägnade sig åt basejumping(!) och skapade galna PR-stunts via sitt PR-företag The Geek Factory Inc.
HARO är en tjänst där en reporter skickar sin förfrågan till en e-postlista som sedan distribueras till tusentals PR-byråer. PR-byrån med tips svarar sedan direkt till journalisten.
Invändningen mot en lokal anpassning av Peter Shankmans HARO har varit att Sverige är för litet och att insatsen för att skapa ett beteende är för stor relativt till nyttan; det är ju trots allt sällan en journalistförfrågan matchar ett befintligt kunduppdrag. Men den sociala webben gör dessa funderingar mer eller mindre överflödiga!
Jag föreslår därför Twitter-taggen #jourtips.
Så här kan alla ni PR-lovers där ute hjälpa till:
1. Sätt upp en sökning (i till exempel Tweetdeck) på #jourtips och håll koll efter journalistförfrågningar. Svara så snabbt och så kort du kan.
2. Sprid kunskapen om #jourtips i dina journalistnätverk.
3. När du ser en journalistförfrågan på Twitter, retweeta den och lägg till taggen #jourtips.
4. Hjälp till att beivra missbruk - taggen är endast till för journalister!
Själv kommer jag att informera om #jourtips via journalistnätverket Same Same But Different och Veckan som gick - Vecka 16 (länk senare) samt via utskick till 1.241 digitala PR-lovers på PR of Sweden.
Similar posts:
- Vad händer när du postar på PR of Sweden?
- @JounalistLisah rockar!
- Min första #SSBD-postning uppe nu!
- Några frågor om PR
- Glada dagar!