På ett föredrag häromdagen provocerade jag medvetet när jag menade att SEO-experterna sprungit om domänexperterna på den sociala webben när det gäller - just det, domänfrågor. Som ett av många exempel kan du göra en Google-sökning på “domänbyte” eller “välja domän” och träfflistan vimlar av SEO-avsändare.
Detta är inte att förväxla med faktiskt kompetens. Den sitter ju trots allt domänexperterna själva på. Men så har vi ju det här med relevans kontra engagemang. Eller kanske som Joakim Jardenberg skulle ha ställt upp det, relevanswebben kontra relationswebben.
Svaret är precis som Nikke Lindqvist säger, att SEO-experterna ju pratar om ämnet.
SEO-specialisterna har alldeles utmärkta förutsättningar. Yrket är ungt och består av individer som brinner för digital kommunikation. Deras kompetens spänner över alla de tre webbarna (tack igen, Jocke!); relevanswebben, relationswebben och realtidswebben. För det går ju inte i dag att sökmotoroptimera utan att ta hänsyn till alla dessa tre dimensioner.
Därför är det naturligt att SEO-experterna ligger i framkant - det blir en sorts metafysik över det hela; en bra SEO-expert torde rimligen leva som han (eller hon?) lär, och därmed blir SEO-expertens egna digitala närvaro per definition ett bevis, en naturlig marknadsföringskanal och en plattform att verka utifrån.
Därför tycker jag att fler borde specialstudera några SEO-superstars för inspiration. Inte primärt för att lyssna på vad de säger, utan för att se hur de gör.
Kanske blir några webbsociala domänexperter arga på mig nu? Om det är till någon tröst så är vi PR-experter knappast bättre!
Ta den digitala kunskapsdelningen om sociala pressmeddelanden och att skriva för sökmotorer till exempel - här slår SEO oss PR-experter på fingrarna. Länkstrategier, samma sak. Digital närvaro för börsbolag? SEO lyfter fram och diskuterar. Betydelsen och vikten av transparens och sharing is caring för företag? Check, mycket SEO-delat där också.
Så mitt tips är, kolla in hur SEO-superstars och social media naturals som Nikke Lindqvist, Christian Rudolf, Magnus Bråth, Simon Sundén och Jesper Åström utvecklar och experimenterar med sina egna personliga varumärken på webben. Inom många mediediscipliner är det hård konkurrens, men i övrigt är den sociala webben jungfrulig mark för sociala nischexperter inom de allra flesta branscher.
Kom bara ihåg att avsätta resurser. Att skapa synlighet och spridning kan utifrån se enkelt ut, ja nästan som viral magi. Men det ligger långsiktigt process- och relationsbyggande i bakgrunden. Många “virala” kampanjer har faktiskt inte alls fått fart “av sig själva”, utan det ligger ofta ett metodologiskt arbete bakom (så kallad seeding).
I förlängningen kan det mycket väl vara som Brian Solis säger att varumärken “must become media”.
Börja med små steg. För när allt kommer kring är det viktigaste som alltid att utgå från de egna strategiska målen först och främst. Det är dessa som ska avgöra företagets resursavsättning för satsningar på sociala medier, inte vad som krävs för att ranka högt i sökmotorer som något sorts självändamål.
Similar posts:
- Christian Rudolf om SEO-PR
- 3+3 trender om PR i sociala medier
- SEO- och PR-diskussion
- “VILL/KAN”
- Är sociala medier bra för PR-branschen?