Akademisk webbredaktörsutbildning

by Doktor Spinn on November 4, 2021 · 8 comments

Mittuniversitetet lanserar en webbredaktörsutbildning och Jeanette Lozanovska undrade m jag kunde tänka mig att svara på några frågor. Absolut, särskilt om jag kan svara på bloggen och på så sätt få ur mig en postning på samma gång! Here goes!

1. Vad måste en webbredaktör idag kunna för något för att bli framgångsrik i sitt arbete?

Först måste jag poängtera att det är med viss ödmjukhet jag svarar på dessa frågor. Till exempel vet jag att det bland mina kollegor på SSBD finns en enorm kompetens i just den här frågan.

Men framtidens nyhetsvärderingsprocess kommer att vara extremt komplex, tror jag. Detta ställer krav på förståelse för nyhetsmedielogik och social medielogik och traditionell nyhetsvärdering i en värld där kontext blivit viktigare än kanal och kanske till och med innehåll!

Så förutom att förstå nyheter så behöver webbredaktören förstå webbens dynamik, för framtidens webb kommer att vara allt annat än statisk. Därför tillkommer en förståelse för webbutveckling.

I det dagliga arbetet tror jag det kommer att handla mycket om distribuerat ledarskap, ofta av frivilliga satelliter med egna varumärken.

2. Vad är webbredaktörens största utmaningar i sitt vardagliga arbete?

Att skapa en ständigt bättre, sammanhållen produkt, samtidigt som källmaterialet kan komma från extremt olika typer av källor och uppgiftslämnare. Internet kan verkligen vara stort.

3. Behövs det en utbildning för webbredaktörer?

Ja, men det tycker jag absolut!

Och Mittuniversitet är helt rätt. PR-utbildningen är välrenommerad och journalistprogrammet till och med prisbelönt. Institutionen har tidigt haft ett teknikfokus (Institutionen för IT-och medier) och en tradition av distanskurser, vilket innebär att det finns en vana av mänskliga möten och kunskapsförmedling via teknik.

Och sedan är ju lilla Sundsvall rena rama medieklustret med ST, Dagbladet, Sundsvalls Nyheter, Mittnytt, Lokalfyran, SR P4 Västernorrland och Radio Guld.

4. Vad bör den i så fall innehålla?

År 1

  • Journalistik A, 20 veckor
  • MKV A med inriktning webb, 20 veckor

År 2

  • Journalistik B, 20 veckor
  • Webbutveckling A, 10 veckor
  • MKV B: Ledarskap i förändring, 5 veckor
  • MKV B: Strategisk kommunikation, 5 veckor

År 3

  • Journalistik C, 20 veckor
  • Praktik, 10 veckor
  • Valbara kurser, 10 veckor

5. Ser du några fördelar med att det är en universitetsutbildning, i så fall vilka?

Alla typer av redaktörer behöver en djup förståelse för styrkorna och svagheterna vad gäller olika vetenskapliga metoder. Redaktörer bär ett stort ansvar för att ny kunskap verkligen är ny  kunskap och i det avseendet är de akademiska utbildningarna starkare än yrkesutbildningarna.

Huruvida utbildningen ges av ett universitet eller en högskola tycker inte jag spelar någon roll. Då är det viktigare att det finns tydliga utbyten med de intilliggande journalistik- och PR-utbildningarna.

6. Hur ser arbetsmarknaden ut för webbredaktörer i framtiden?

Det är väl ingen hemlighet att journalistiken genomgår kraftiga förändringar. Men med det sagt tycks det finnas tydliga indikationer på att redaktörsrollen och webben är två framtidshopp.

7.Vad ställer den nya sociala webben för krav på professionen?

Nyhetsförmedling på webben måste vara dynamisk och distribuerad. En sådan profession får inte tänka kontextuell kontroll, tryckpressar, egna plattformar, deadlines, “färdiga” knäck, envägskommunikation, egenmäktig nyhetsvärdering och slutna arbetsprocesser.

Sedan vill jag slå ett slag för tekniken. En person som går en webbredaktörsutbildning måste till exempel veta vad ett API är. Den sociala webben handlar om människor och tekniken är bara en möjliggörare, men ändå liksom. Webbredaktören måste utöver det journalistiska arbetet vara drivande vad gäller tekniken.

8. Vilken kompetens är viktigast för en webbredaktör när det gäller sociala medier?

Att leva och andas sociala medier är den enda vägen till förståelse.

  • http://www.wengelin.org Anders Wengelin

    Bra att du i ditt förslag på utbildningsupplägg fokuserar på kommunikationen (Journalistik och MKV). Många andra skulle nog (tyvärr) fokusera mer på tekniken eller foto (html/PhotoShop). Det jag saknar är det hantverksmässigt specifika med att arbeta för webben som medium (Kanske tänker du att det finns i “MKV A med inriktning webb”. MKV är enligt min erfarenhet väldigt olika mycket praktiskt beroende på lärosäte.). Jag skulle ta med:
    - Tillgängligt och sökmotorvänligt skrivande
    - Publiceringsverktyg för webb, orinteringskurs
    - Interaktionsdesign/informationsarkitektur, orienteringskurs
    .-= Anders Wengelins senaste postning: Vi lanserar Karatekoll.se =-.

  • http://samesamebutdifferent.se/2009/11/08/veckan-som-gick-vecka-45/ Veckan som gick - Vecka 45 « Same Same But Different

    [...] Mittuniversitet satsar på en webbredaktörsutbildning. Jag kommenterar det själv här. [...]

  • Kicki Strandh

    Hej Andreas, vi kommer ha med exakt de önskemål du har punkat upp i ditt inlägg i vår webbredaktörsutbildning på Mittuniversitetet. Det känns bra att få bekräftat från i er i branschen att vi tänkt rätt!
    Hälsningar Kicki S/kursansvarig

  • http://www.wengelin.org Anders Wengelin

    @Kicki: Det låter strålande!

  • http://webbredaktor.somyrke.se/ Jennifer

    Man kan också utbilda sig till webbredaktör på Högskolan i Borås. Vår utbildning startade hösten 2008 och går både i Borås och på distans. Totalt 120 hp.

    http://webbredaktor.somyrke.se/

    Hälsningar
    Jennifer, informatör vid Högskolan i Borås

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Aha, konkurrens! Utmärkt!

  • Kicki Strandh

    Fast grejen är att vi inte konkurrerar, vi vänder oss till helt olika målgrupper. Vår utbildning vänder sig till redan yrkesverksamma som vill vidareutveckla sig och förnya sina kunskaper. Borås utbildning är en yrkesutbildning för de som vill bli webbredaktörer. Vår grupp är det redan. Så vi behövs båda två! Ingen konkurrens, bara komplement.

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Det är ju bra att det kompletterar, men förhoppningsvis dyker det upp lite konkurrens along the way också.

Previous post:

Next post: