Jag spänner bågen och antar utmaningen från Elias Betinakis. Det här inget mindre än den perfekta webbnärvaron för företag, enligt Doktor Spinn.
En social e-handelsplats
Det spelar ingen roll vad företaget säljer – alldeles oavsett vill jag kunna göra beställningar och bokningar via sajten. Jag vill även kunna ta del av andras kommentarer och rankingar och enkelt kunna dela enskilda erbjudanden om jag vill. Jag vill kunna göra prisjämförelser och jag vill kunna gå ihop med andra besökare för att få grupprabatter. Eller få specialerbjudanden via fria plattformar som till exempel Twitter. Och så vill jag kunna följa länkar till externa okontrollerade bloggar och artiklar om samtliga erbjudanden.
En lekplats för företagets social media naturals
Företagets anställda ska inte tvingas ut på den sociala webben – det blir sällan roligt för någon (om inte den sociala webben alldeles från början ingår i arbetsbeskrivningen, som till exempel för kundtjänsten). Tvärtom bör webbplatsen uppmuntra medarbetare att experimentera. Om någon vill blogga – toppen. Mikroblogga? Check. Dela bokmärken? Fixat. Podcasta? Bambusa? Flickra? Nemas problemas. Med dagens flora av gratistjänster kan användandet skräddarsys att passa nästan alla. Med en trygg policy och ett tillåtande klimat kan kraften hos medarbetarna integreras med den egna webbnärvaron – såväl för externt som för internt bruk.
En magnet för rätt sökordsvolymer
En webbplats behöver inte gå över ån efter vatten, en webbplats ska nämligen vara själva ån. Varje webbplatsbygge bör därför föregås av en redig sökanalys för att på bästa sätt appellera till relevanta och befintliga sökvolymer.
Ett dynamiskt och aldrig sovande innehåll
Kunskap är ett viktigt värde som företaget med fördel kan dela både på och bortom den egna webbplatsen. Men delningen måste ske kontinuerligt, för hur fantastiskt innehållet än är, så har statiska sajter alltid svårare att vara lika relevanta som dynamiska. Ett sätt kan vara att öppna upp för användargenererat innehåll på lämpliga delar av företagswebben.
En öppen arena för produkt- och tjänsteutveckling
Tänk om du kunde få vara med och rösta om nästa säsongs sortiment? Eller ge förslag på nya produkter som ännu inte existerar? Eller anmäla dig som utvärderingspilot för produkter som ännu inte finns på marknaden? Ett utmärkt sätt att skapa engagerade ambassadörer. Och framförallt – en möjlighet att landa rätt med nya produkter och tjänster på marknaden.
En distribuerad kundtjänst där kund hjälper kund
Butiker är befolkade av personal – varför är inte webbplatser bemannade? Realtidswebben är för att stanna. En chattbaserad kundtjänst som för varje svar adderar till en sökbar Q&A-databas med wiki-funktionalitet, vore inte det på sikt mervärdesskapande och kostnadsbesparande på samma gång? I förlängningen handlar det inte om att komma i kontakt med alla människor, utan snarare se till att människor med en relation till varumärket kommer i kontakt med varandra.
En flexibel webbplats som delar med sig av sin trafik
De flesta lite större företag har rätt mycket trafik till sin förstasida, ja nästan lite oförtjänt mycket trafik. Hur används detta värde? Jag ser att den perfekta webbnärvaron är byggd på principen om länkkärlek, sharing is caring. Den som delar bäst, får mest tillbaka. Utnyttja trafiken dela den med företagets ambassadörer på webben – det gör dem starkare och därmed också företaget.
Specialare: Webbgodis!
Alla vill vara med och leka. Tjänstefiera webbplatsen och se till att där finns en avdelning sär webbintresserade ambassadörer kan hitta spännande leksaker. Det kan handla om widgets, badges, apps, themes, crowdsourcing, remixing, banners, link exchange programs, cross promotional campaigns, etc. Kanske till och med ett API?
Så skulle alltså en perfekt webbnärvaro se ut, enligt Doktor Spinn. Hur stor del ska ligga på egna plattformar och hur stor del på fria? Ska trafiken byggas via sökmotorer eller riktade insatser emot specifika publiker? Ja, det beror förstås på företagets affärsutmaningar, men poängen är denna:
Du arbetar med webbstrategin som en integrerad del av kommunikationsplanen först, därefter skriver du din kravspecifikation till webbyrån!
Fler postningar:
Björn Alberts svarar här
Björn Elmberg svarar här
Copylinda®
Johan Ronnestam svarar här
Brit Stakston svarar här
Judith Wolst svarar här
Similar posts:
- Repost: 10 egenskaper hos en bra företagsblogg
- “VILL/KAN”
- Sätt ditt företags ambassadörer i första rummet #wprf2010 #PRofSweden
- SEO- och PR-diskussion
- Opinionsbildning 2.0