Jag fick en Twitter-fråga från Peter Dahlgren som undrade om jag hade något bra exempel på en person som med framgångsrikt lyckats ta sig ur Plus-Sverker Olofssons ofta tuffa frågor.
Jag undviker att nämna specifika personer, detta då det skulle kunna innebära att värdet av deras insatser devalveras något - de gjorde ett bra jobb i intervjusituationen eftersom de var ärliga och mänskliga, inte för att de lyckades krångla sig ur ett antal svåra frågor.
För om du har blivit inkallad till Sverkers studio, då har du och din organisation redan ställt till det ordentligt för er. Oredan är redan skapad.
Det är här dina förberedelser börjar. Om du inte tycker att du och din organisation har gjort något fel, då är Plus fel arena att bli rentvådd på. Om du går till Plus stridslysten med en känsla av att du har rätten på din sida, ja då är du illa ute.
Om du och din organisation har insett att ni har gjort fel, då har du alla förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb hos Sverker.
Att be om ursäkt är förstås klädsamt, men handling kommunicerar starkare än ord. Se därför till att du och din organisation redan innan intervjun har rättat till problemet, sett till att det aldrig kan inträffa igen, tagit hand om de drabbade samt tagit ett socialt ansvar som går utöver det vanliga.
Tittarna accepterar att organisationer gör fel om de får stå för sina handlingar. All tid som förflyter däremellan är ofta skadlig för organisations varumärke.
Se därför intervjun som ett tillfälle att få berätta om varför det gick fel, att be om ursäkt och att berätta om hur du och din organisation känner (viktigt!) inför det inträffade. Glöm inte känslorna, för det är de som förklarar varför ni har vidtagit alla dessa förebyggande åtgärder!
Obs! Det finns säkert någon i Plus-programmets historia som stått i korselden och lyckats med konststycket att snacka omkull Sverker. Men det torde vara en på tusen. Och vem vill sätta hotade affärsvärden på spel med sådana odds?
Pingat på intressant.se.
Similar posts:
- Några frågor om PR
- Informationsdumpning
- Anders om företagens Twitter-användning
- PReklam?
- PR-kunskap för journalister