Något intressant håller på att hända i bloggosfären. Det handlar om att piratrörelsen tar sina första steg mot kommunikativ mognad.
Vad som varit den tändande gnistan är svårt att avgöra, men jag tror att Tyskungens oväntade utspel har med saken att göra. På sitt sedvanliga manér klev han på ordentligt med dunder och brak genom att attackera en av den sociala bubblans allra heligaste kor - friheten på nätet.
Tyskungen kommenterade hos mig för att få lite hjälp att dra i gång debatten och jag svalde betet. Men jag klampade inte bara in och började spela Allan. Det handlar helt enkelt om lagen om proportional response, en militär term som alla som har följt The West Wing känner igen:
När Tyskungen skriver ett pedagogiskt och satiriskt inlägg med uppenbara ambitioner om att provocera - då gäller det att ha en känsla för proportioner. Jag skrev något lagom vasst med glimten i ögat för att visa att jag inte håller med och för att göra hans läsare uppmärksamma på att det finns luckor i hans argumentation.
Genant nog var inte alla lika följsamma. Den piratdebatt som följde kan i bästa fall beskrivas som hätsk. Och piraterna var helt oproportionerliga - helt uppåt väggarna oproportionerliga. Vilket är märkligt, för det är väl alldeles självklart att alla inte kan vara med på tåget på en gång?
Alla som arbetat med förändringskommunikation vet att det finns en inneboende tröghet i det som vi refererar till som “verkligheten”. Sådana här saker tar tid, goddammit! Att bli arga på dem som inte ännu förstår är i det närmaste korkat. Och om det nu är så bråttom, då är det vår förbannade skyldighet att vara extra pedagogiska.
I kölvattnet av detta har fler röster höjts mot piratrörelsens omogna kommunikation och emfatiska argumenterande. Ordet proselyt har förekommit. Läs mymlans postning Om du inte är för oss är du emot oss, en diskussion som accelererat i kölvattnet efter en krönika av Anders Ekström i Journalisten.
Faktum är att jag som piratpartist länge grubblat över frågan om hur jag ska kunna bidra med sådant som jag kan. Jag har flera gånger och från olika håll fått höra saker som “du borde medieträna dem”, “jag håller med er, men du borde kunna fixa till så att man förstår vad de säger”.
En kompis, en högt uppsatt sådan, ringde mig faktiskt direkt efter en tv-intervju där Christian Engström blivit överkörd av en förberedd Stefan Sauk och sa: “Jerry, du måste ta och styra upp det där alltså!”.
Jag möter många välutbildade icke-tekniker där ute som förstår att det nuvarande systemet för immateriellt ägande lever på utmätt tid. Men de vill inte associera sig med dessa frågor förrän det blir mer pk att vara just pp. Jämför bara med det talrika FRA-motståndet, ett motstånd som ju faktiskt är helt pk.
Därför blir jag glad när jag läser Klara:
“Det var i en intern chat med andra Pirater som jag plötsligt hörde mig säga att det ligger något i det [mymlan] säger. Och det var då jag förstod att det inte handlar om vår politik. Det handlar om vår “grabbighet”, om vårt hårda språk och om något som jag nästan uppfattar som ett förakt för svaghet. Det går igen i vår retorik och det går igen i vår interna debatt. Och när mymlans inlägg idag skapade en vild intern debatt föreslogs det att vi i stället skulle föra den öppet på våra bloggar. So here I am.”
Just så. Den piratpartistiska diskursen har evolverat på nätet till den form den har i dag. Låt oss fortsätta på den inslagna vägen!
Därför tar rörelsen på detta sätt några första steg mot kommunikativ mognad. Tonen ska fortfarande vara skarp, i synnerhet när vi mobiliserar oss mot skrämmande initiativ som Ipred, FRA-lagen och datalagringsdirektivet. Vi ska fortfarande brinna, jävlar vad vi ska brinna, men vi ska göra det utan att ta till Hitler-liknelser så fort vi blir emotsagda!
Faktum är, och nu är det PR-konsulten Jerry som talar, att bli emotsagd är allra minst en möjlighet att få föra ut sitt budskap i ytterligare en nyhetscykel.
Hittills har rörelsen fastnat i diskussioner om vad, vilka, vem, hur, vart och när. Men nu börjar det bli dags för oss att förklara varför. Varför är den här diskussionen så viktig? Varför förtjänar den ett eget parti? Varför är den så betydelsefull för alla planetens sociala och ekonomiska system?
Och vilken roll tänker Doktor Spinn spela i allt detta? Låt oss säga att det blir ett nyårslöfte av det hela åtminstone.
Uppdaterat: Krönika i Internetworld av Fredrik “Bison” Wass.
Andra bloggare om priatpartiet, piratrörelsen, christian engström, rick falkvinge, fildelning, frihet, yttrandefrihet, fra, ipred, piratpolislagen, datalagringsdirektivet, upphovsrätt, proselyter, the real mymlan, pr, public relations, politisk kommunikation, medieträning, sociala medier.