Den amerikanska rymdsonden Phoenix har funnit vatten på Mars och en forskare från NASA har enligt DN klunkat i sig härligheten. Alla pojkdrömmar om rymdäventyr vaknar till liv och jag undrar stilla varför nyhetsmedierna inte har slagit upp detta större?
Det visar sig att sonden hittat några små isfläckar. Dessa har sedan analyserats och återskapats i laboratorium. Sedan har någon lustigkurre tagit en klunk och springer sedan runt på presskonferenser stolt över att vara den förste att dricka vatten från en annan planet.
Nyhetsvärderingen kanske var rätt sansad, med andra ord. Men frågan är om inte utomjordiska vattenfynd ändå förtjänar större uppmärksamhet? Drömmande forskare har alltid hänvisat till universums storlek och menat att förutsättningar för liv borde finnas på fler platser än bara just hos oss – rent statistiskt sett alltså.
Och så hittar vi vatten hos vår närmaste grannplanet. Alla som intresserar sig för sannolikhetslära och kaosteori uppskattar säkert den inneboende ironin i detta. Vem vet, snart kanske analysen ger vid handen att det i denna interstellära juice lever härdiga små marsbakterier.
Tänk dig den rubriken, du.
Andra bloggare om mars, rymdsonder, nasa, kaosteori, sannolikhetslära.
Similar posts:
- Björn Wallin: Hoyles ambivalens
- Gästblogg: Lisahs bidrag till #SSWC-boken
- Bloggen som journalistiskt arbetsredskap
- Ronge: “Journalister ska aldrig medieträna”
- En ny sorts granskande journalistik